CAP - program prevencije zlostavljanja djece

CAP (čit. KAP; akronim od Child Assault Prevention) je program primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.
 
Ciljevi CAP programa su:
  • Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama.
  • Potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje.
  • Potaknuti odgojno-obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.
Ove pedagoške godine CAP program je održan u svibnju 2021. godine, u skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije Covid-19, za svaku odgojnu skupinu zasebno. U programu su sudjelovala djeca školski obveznici, a realizirala ga je pedagoginja Andreja Cerinski u suradnji s CAP pomagačima - odgojiteljima Sanjom Herceg i Robertom Ocvirkom. 
 
       

 




 

© 2024 Vrtić Trnoružica. Sva prava pridržana.